Fietspad viaduct Sassenheim

Fietspad viaduct Sassenheim2019-03-01T16:41:26+01:00

Project Description

Gegevens


Opdrachtgever:
Gemeente Teylingen
Locatie:
Viaduct Zandsloot Sassenheim
Omschrijving:
Aanleg fietspad onder tunnel A44

In opdracht van de gemeente Teylingen heeft AHCO een nieuwe fietsverbinding naar NS-station Sassenheim aangelegd. Het fietspad loopt vlak langs de Zandsloot, die via een tunnel onder de snelweg A44 door loopt. Een technisch ingewikkelde klus, echt iets voor AHCO.

Het fietspad loopt van het centrum van Sassenheim, via sportcomplex Wasbeek, onder de A44 door, naar het NS-station. Het fietspad is aangelegd in het tunneltje onder de A44, waar ook de Zandsloot doorheen loopt. Door het tunneltje liep al een smal voetpad. Dat kon niet als fietspad gebruikt worden, omdat de ruimte voor fietsers niet hoog genoeg was.

Daarom is het bestaande voetpad gesloopt en is er in plaats daarvan, iets onder de waterlijn, een breder pad gemaakt. Tijdens het werk moest de doorstroming van water gewaarborgd blijven. Daarom kon de tunnel niet helemaal worden drooggezet. Door tijdelijk keerwandelementen in de watergang te plaatsen, kon droog gewerkt worden.

Nog een lastig aspect: omdat het werk in de tunnel plaatsvond, kon niet vanuit de hoogte worden gewerkt. Heien naast de snelweg was ook niet de bedoeling, alles moet trillingsvrij gebeuren. Daarom is de keerwand ter plekke gefabriceerd. Een ingewikkelde klus, puzzelen onder de waterlijn met zware betonelementen!

Vanaf een ponton in de Zandsloot zijn de wanden van de tunnel gerepareerd en geschilderd. Nadat de wapening van de nieuwe betonvloer was aangebracht, zijn de brede betonplaten met een hijskraan op hun plaats gelegd. Daarvoor hebben we samen met Janssen Bouw een methode gebruikt, die de piramidebouwers al hanteerden: de zware platen werden over ronde buizen op hun plaats gerold.

Daarna is de damwand netjes afgemaakt en is de rest van het fietspad aangelegd met betonplaten van Easypath. Kunstenares Judith van der Meer bracht op de wanden van de tunnel een kleurig kunstwerk aan.

Meer van Waterbouw en Wegenbouw

Laad meer